Z današnjim prihodom potniške ladje Koningsdam, ladjarja Holland America Cruise Line, s katero je k nam prišlo novih 2.626 potnikov, smo presegli rekordno število 108.820 potnikov iz leta 2011. Vključno z današnjo je v Koper priplulo 66 potniških ladij in 110.505 potnikov. Do konca sezone jih pričakujemo še približno 5.000.

Sezono bomo letos sklenili s skupno 72 prihodi potniških ladij, kar je nekoliko manj kot rekordnega leta 2011, ko se jih je ob potniški terminal privezalo 78. Vendar v Koper prihajajo vse večje ladje z večjim številom potnikov. Vse več je tudi ladjarjev iz višjega cenovnega razreda, ki cenijo kakovostnih storitev in pestrost destinacije To so ladje ladjarjev Azamara, Silversea, Oceania, Regent Seven Seas, Crystal Cruises, Viking, s katerimi plujejo predvsem turisti iz Velike Britanije, Nemčije in Severne Amerike.

Najbolj obiskane slovenske destinacije so: Koper, Ljubljana, Piran, Postojna, Bled…..od klasičnih tur po mestnem središču, ogledov obalnih mest z avtobusi po sistemu hop-on hop-off, do obiskov zaledja z degustacijami domačih dobrot in pokušino vina ter oljčnega olja.

Do konca leta se bo v Kopru privezalo še šest potniških ladij, prve tri– Marella Celebration, ladjarja Marella Cruises, Pacific Princess, ladjarja Princess Cruises in Princess Iris, ladjarja Mano Cruises – še v tem mesecu. Novembra pričakujemo prihod še dveh potniških ladij, zadnja pa se bo ob potniški terminal privezala Amadea, ladjarja Phoenix Reisen, ki bo 3. decembra v zgodnjih jutranjih urah priplula iz Trsta.

Uspeh rekordne sezone gre pripisati tudi uspešnemu skupnemu sodelovanju med lokalno turistično organizacijo, Slovensko turistično organizacijo, turističnimi operaterji in Luko Koper, ki upravlja s potniškim terminalom.