Slikoviti prostori Naravoslovnega muzeja so bili ponovno osrednje prizorišče dogodka na Dunaju. Luka Koper že vrsto let velja za najpomembnejše pristanišče za Avstrijo. Predstavništvo smo odprli že leta 1968, v vseh teh letih pa stkali močne vezi z najpomembnejšimi avstrijskimi partnerji. Po podatkih, ki jih vsako leto objavi avstrijski specializirani časopis s področja logistike Verkehr, je avstrijsko gospodarstvo tudi v letu 2023 največ prekomorskega prometa opravilo preko koprskega pristanišča. Z avstrijskimi logističnimi centri imamo že vrsto let vzpostavljene dnevne železniške servise, tako kontejnerske kot za ostale tovore, npr. premog, železovo rudo, fosfate in goriva. Tudi zato v koprskem že povečujemo zmogljivosti in kapacitete.

Zavedamo se, da je Avstrija naš največji zaledni trg, in da je koprsko pristanišče najpomembnejša luka za Avstrijo. Prepričani smo, da bodo investicije, ki jih načrtujemo v naslednjih letih, še utrdile naš položaj in zadostile naraščujočim potrebam trga,” je v svojem nagovoru izpostavil član uprave Luke Koper Gregor Belič.

Na Dunaju z novim predstavnikom

Ob tej priložnosti se je partnerjem tudi uradno predstavil nov predstavnik Luke Koper za avstrijski trg Sebastjan Šik, medtem ko se je vodja kontejnerskega terminala in nekdanji predstavnik za Avstrijo Gordan Ban zbranim zahvalil za dolgoletno zaupanje in vso podporo.

Vezi tkali tudi v Pragi

Dan za sprejemom na Dunaju smo organizirali sprejem za češko logistično skupnost. Dogodka v Mestni hiši v Pragi se je udeležilo več kot 150 poslovnih partnerjev. Član uprave, odgovoren za operativo, Gregor Belič je povedal, da so močna partnerstva, kot je slovensko in češko, ključna za vse nedavne dosežke: “Eno od ključnih izhodišč je skrb za trajnostne vidike in zmanjševanje negativnih vplivov na okolje in družbo. Tako smo v zadnjih letih uresničili več projektov s področja trajnosti, predvsem kar se tiče elektrifikacije pristaniške mehanizacije in zmanjševanja direktnih emisij ter energetske samooskrbe s sončnimi elektrarnami.

Zbrane je nagovoril tudi predstavnik Luke Koper za češki in slovaški trg Igor Pamič, ki je natanko pred letom dni prevzel vodenje dveh trgov, ki sta za Luko Koper pomembna predvsem na segmentih kontejnerjev in avtomobilov.