Gostje so se ob tej priložnosti seznanili z delovanjem edinega slovenskega tovornega pristanišča, poudarki poslovanja in ključnimi naložbami.

Šolska ladja brazilske mornarice Brasil je Slovenijo obiskala v okviru praktičnega usposabljanja bodočih častnikov mornarice, ki je namenjeno učenju praktične navigacije, meteorologije, pomorstva, pomorskih operacij, odpravljanja napak in pomorskega uporabljanja. Pomemben del usposabljanja je tudi prilagajanje življenju na krovu. Poleg koprskega bo na svoji večmesečni poti obiskala še 14 pristanišč v dvanajstih državah po svetu.

Brazilski ponos vse od leta 1986

Ladjo je po načrtu direktorata za pomorsko inženirstvo brazilske mornarice zgradil mornariški arsenal v Riu de Janeiru. Gradnja se je začela septembra 1981, ladja pa je bila splovljena 23. septembra 1983 in uradno vključena v brazilsko mornarico 21. avgusta 1986. V naslednjih letih je bila ladja večkrat posodobljena, da bi imeli bodoči častniki mornarice na voljo najboljšo opremo. Posodobitve so vključevale visoko tehnološko opremo, med drugim tudi taktični sistem za simulacijo in usposabljanje, ki je ključen za učenje pomorskih operacij, center za integracijo senzorjev za elektronsko navigacijo in sistem za nadzor napak.

Trenutni poveljnik ladje je kapitan Marcel Parreiras de Bragança Oneto Araújo. Posadko sestavlja 31 častnikov, 222 članov posadke, 191 bodočih častnikov mornarice in drugi predstavniki brazilske vojske, letalstva, nacionalne trgovske mornarice, civilne službe mornarice ter ministrstva za zunanje zadeve.