Prihod štirih potniških ladij hkrati je za mesto Koper in pristanišče zagotovo zgodovinski trenutek, ki so ga predstavniki Luke Koper in Mestne občine Koper, skupaj s Slovensko turistično organizacijo, ladijskim agentom Centralog in agencijo Atlas Express obeležili s svečanim sprejemom v Pretorski palači.

Kot je ob tej priložnosti povedal župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, je vesel odločitve ladjarja Azamara Club Cruises, da prvič v zgodovini v mesto Koper pripelje vse štiri ladje svoje flote: »Koper je mesto neštetih doživetij ter srčnih in prijaznih ljudi, kjer se lahko varno in brez težav sprehajate po tipično obmorskih ozkih uličicah, prepletenih z vonjem po morju in soli.« 

Zbrane je v imenu Luke Koper nagovoril vodja potniškega terminala Mitja Dujc, ki je prihod štirih potniških ladij označil za zgodovinski dogodek, a hkrati poseben organizacijski izziv: »Pristanišče je zaradi geostrateške pozicije že v osnovi med bolj obremenjenimi, v zadnjem letu pa se, podobno kot globalna logistika, sooča s preobremenjenostjo ladijskih in skladiščnih kapacitet, kar od naše operative zahteva hitro odzivnost in sposobnost prilagajanja na nenehne spremembe. Smo pa seveda veseli prihoda vsake potniške ladje, ki posredno prispeva k promociji koprske transportne poti za različne blagovne skupine na tujih tržiščih

»Danes je poseben dan tudi za Azamara Cruises, saj smo lahko vse štiri ladje prvič v zgodovini občudovali na zaporednih priveznih mestih. Posebna zahvala gre našim štirim kapitanom za varno vplutje v pristanišče, gostiteljem pa za čudovit sprejem in pester program doživetij, s katerim nas bodo danes razvajali,« svoje navdušenja ni skrival niti Michael Pawlus, eden od vodilnih pri Azamara Cruises.

Štiri potniške ladje ladjarja Azamara Cruises so v koprsko pristanišče že zgodaj zjutraj priplule iz različnih jadranskih pristanišč. Azarama Quest in Journey iz italijanske Ravenne, Onward iz hrvaškega pristanišča Zadar, Azamara Pursuit pa iz Šibenika. Koper bodo zapustile v večernih urah in pot nadaljevale proti pristaniščem v Rovinju, Puli, Opatiji in Zadru.

Poleg več kot 2.000 potnikov in nekaj več kot 1.500 članov posadke, je na njihovem krovu k nam pripotovalo tudi več deset predstavnikov medijev, ki so imeli priložnost spoznati mesti Koper in Piran, si ogledati slikovito vasico Padna, koprsko zaledje z Marezigami in se za konec udeležiti tudi tradicionalnega sejma Dnevi kmetijstva slovenske Istre.  

17 let od prihoda prve potniške ladje

Prve potniške ladje so v Koper priplule v letu 2005, v tistem letu smo jih skupno gostili 18 z nekaj več kot 1.000 potniki. Največji obisk potniških ladij do zdaj smo imeli leta 2011, takrat smo zabeležili 78 prihodov ladij in 108.820 potnikov, medtem ko smo v letu 2019 s 115.581 potniki dosegli največje kadarkoli prepeljano število potnikov na skupno 72 potniških ladjah. Prva ladja ladjarja Azamara Club Cruises je v koprsko pristanišče priplula v letu 2008, v letošnji sezoni smo jih gostili skupno 8.

Današnji prihod štirih ladij Azamara Cruises je zagotovo vrhunec letošnje sezone prihodov potniških ladij, ki se bo sklenila s 65 potniškimi ladjami in približno 78.000 potniki.