Predstavniki združenja severnojadranskih pristanišč (NAPA) so v Benetkah podpisali izjavo, s katero se zavezujejo k uresničevanju skupnih politik in izvedbi ukrepov za spodbudo trajnosti, digitalizacije ter povezovanja v pametna, zelena pristanišča. Sporazum so podprli infrastrukturni ministri Slovenije, Italije in Hrvaške.

Luka Koper, italijanska pristanišča Benetke, Chioggia, Trst, Tržič in Ravenna ter hrvaško pristanišče Reka so danes še nadgradili medsebojno sodelovanje. Na podlagi sporazuma bodo severnojadranska pristanišča stremela k uresničevanju ciljev, ki jih je z evropskim zelenim dogovorom in paketom ukrepov »Pripravljeni na 55« določila Evropska komisija. Zavezo k čezmejnemu sodelovanju pri zmanjševanju vplivov pristaniške dejavnosti in bolj prijaznemu okolju v severnojadranski regiji so podprli evropska komisarka za transport Adina Vălean ter trije resorni ministri, slovenski minister Jernej Vrtovec, italijanski minister Enrico Giovannini in hrvaški minister Oleg Butković.

Cilji, ki jih bodo pristanišča v naslednjih letih uresničevala, temeljijo na evropskih projektih CLEAN BERTH, SUSPORT, EALING, INTESA, PROMARES in COMODALCE ter na že uveljavljenih skupnih praksah. Pristanišča namreč že izvajajo ukrepe za učinkovitejše poslovanje, uporabo alternativnih virov energije, spremljanje hrupa in merjenje kakovosti voda, hkrati pripravljajo študije za elektrifikacijo pomolov.

Severnojadranska pristanišča, ki predstavljajo ključne točke na baltsko-jadranskem in sredozemskem koridorju, prednostnima koridorjema evropskega omrežja Trans-European Transport Network, želijo še izboljšati železniške povezave z zaledjem . To je sicer tudi cilj projekta ACCESS2NAPA, ki ga sofinancira Evropska unija, predvideva pa vzpostavitev ukrepov za izboljšanje dostopa do pristanišč prek morja in železnic.

Skupno izjavo so podpisali predsednik predsednik beneške pristaniške in trenutni predsedujoči NAPA Fulvio Lino Di Blasio, predsednik ravenske pristaniške uprave Daniele Rossi, predsednik tržaške pristaniške uprave Zeno D’Agostino, člana uprave Luke Koper Robert Rožac in Vojko Rotar, in Denis Vukorepa, predsednik pristaniške uprave Reka.