Vietnamsko delegacijo, ki so jo spremljali tudi številni gospodarstveniki, je v prostorih Naravnega rezarvata Škocjanski zatok pozdravil tudi vodja prodaje v Luki Koper Andrej Cah ter jim predstavil delovanje podjetja, prednosti uporabe koprskega pristanišča in slovenske transportne poti. Govorili so tudi o možnostih vzpostavitve direktne ladijske povezave, ki bi bila dodatna vzpodbuda za povečanje blagovnih tokov s Slovenijo in državami v zaledju.

Koprsko in vietnamska pristanišča sicer že povezujejo vsi pomembnejši svetovni ladjarji, ki plujejo na relaciji Daljni vzhod–Sredozemlje, a za zdaj le preko pretovorih (transhipment) pristanišč v Aziji. Prek Luke Koper za in iz Vietnama trenutno pretovarjamo predvsem kontejnerje, se pa odpirajo še nove priložnosti za “Made in Vietnam” izdelke. Nenazadnje smo na avtomobilskem terminalu že pretovorili prvo testno vozilo vietnamske avtomobilske znamke VinFast. Gre ze električna vozila, ki so jih v podjetju sprva izvažali v Kanado in ZDA, zdaj je na vrsti tudi Evropa – za katero je vstopna točka prav koprsko pristanišče.

Gostje so obisk izkoristili še za ogled koprskega pristanišča in srečanje s predstavniki podjetij slovenske logistike v prostorih Vinakoper, kjer sta zbrane nagovorila in jim predstavila ponudbo združenj predsednik Sekcije pristaniških špediterjev in podpredsednik Združenja za promet Čedomir Bojanić ter predsednik Zveze pomorskih prometnih agencij Slovenije Gracijan Necmeskal.