Z izvajanjem sistema vodenja na podlagi zahtev standarda ISO 37001, ki je globalno prepoznan, želijo organizacije prepoznavati in tudi primerno obravnavati destruktivno in kriminalno ravnanje, povezano s tveganjem podkupovanja. Prav transparentnost in zaupanje sta namreč temelja organizacijske integritete, ki jo lahko korupcija najbolj spodkoplje.

Ob priložnosti prejema certifikata je predsednica uprave Luke Koper, d. d.  Nevenka Kržan povedala: »Preprečevanje korupcije je v današnjem poslovnem svetu pomembno iz več razlogov. Poleg zagotavljanja pravne skladnosti in upoštevanja regulative, vpliva prepoznavanje koruptivnih dejanj tudi na ugled in zaupanje, ki ga lahko gojimo, če nas pri poslovanju vodi transparentnost. S tem dokazujemo, da smo zavezani etičnemu poslovanju, kar je zagotovo pomembna konkurenčna prednost na trgu, ki pomeni tudi izboljšanje gospodarske učinkovitosti, privabljanje naložb, spodbujanje etične kulture in povečuje našo družbeno odgovornost

Prejeti certifikat ISO 37001 omogoča, da se vzpostavijo pravila, s katerimi je mogoče prepoznavati koruptivna dejanja in z določenimi procesi večati zavedanje o tej problematiki, izvajati ocene tveganj pri poslovnih partnerjih in vse potrebne nadzore za preprečevanje korupcije. Prejeti standard dodaja pomemben delček v mozaik integriranega sistema vodenja Luke Koper, ki skozi različne sisteme vodenja zagotavlja izpolnjevanje zahtev standardov kakovosti, okolja in energije, varnosti in zdravja pri delu ter varnosti živil.

Certifikat ISO 37001:2016 sta predsednici uprave Nevenki Kržan predala Claudia Kerpe, vodja področja skladnosti pri Quality Austria in Gregor Schoss, direktor SIQ Ljubljana, ki je predajo pospremil z besedami: »Prizadevanje Luke Koper za kakovost storitev, skrb za okolje, varnost in zdravje zaposlenih, varnost živil ter upravljanje z energijo je zgledno in dokazano z vrsto certifikatov, ki so jih pridobili v skoraj tridesetih letih našega sodelovanja. In temu so letos dodali še enega – certifikat za sistem vodenja za preprečevanje korupcije ISO 37001, s katerim naslavljajo transparentnost in integriteto poslovanja. Ta krepi predanost preprečevanju korupcije, izboljšuje ugled ter spodbuja zaupanje med partnerji in strankami

V Luki Koper so prvi certifikat kakovosti prejeli leta 1997, ravno tako v sodelovanju s Slovenskim institutom za kakovost in meroslovje (SIQ). Z danes prejetim certifikatom je postala Luka Koper ponosen imetnik skupno šestih certificiranih sistemov.