Konec julija so se začela zemeljska dela za gradnjo serminske vpadnice do luke Koper. Avtocesta do Kopra je bila sicer dokončana leta 2004, izvoz za pristanišče pa od takrat zaprt. Dela bodo trajala 22 mesecev, promet po težko pričakovani cesti naj bi stekel aprila 2026. Za Luko Koper nova prometnica pomeni hitrejši dostop tovornih vozil do luke in izvoz do avtocestnega omrežja, ki bo izboljšala pretočnost prometa in razbremenila promet v bližini mesta.

Dvopasovnica bo dolga 1,4 kilometra in se bo z avtoceste stekala na serminski vhod v pristanišče. Novo cesto bosta gradila CPK in Kolektor CPG, vrednost naložbe znaša 9,36 milijona evrov z davkom, s projektno dokumentacijo in arheološkimi raziskavami pa je skupna investicijska vrednost 13,7 milijonov evrov.

Luka Koper je sicer od leta 2019 do danes zgradila dva dodatna tovorna vhoda v pristanišče (Sermin in Bertoki), kamor se bo po novem stekala glavnina tovornega prometa z avtoceste. Januarja letos pa smo odprli še nov sodoben kamionski terminal za več kot 200 tovornjakov, s čimer Luka Koper še dodatno razbremenjuje mestne ceste in parkirišča ter prispeva k lažjemu pretoku mestnega prometa.