Letos mineva 67 let, odkar je bilo v Kopru 23. maja leta 1958 ustanovljeno tovorno pristanišče. V počastitev svojega rojstnega dne so v Luki Koper tudi letos konec maja tradicionalno odprli svoja vrata. Na potniškem terminalu sta obiskovalce pozdravila predsednica uprave Nevenka Kržan in župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. Da pristanišče živi z mestom, vsako leto dokazuje veliko zanimanje za vodene oglede. Tudi letos so si lahko obiskovalci pobliže ogledali kontejnerski terminal in spoznali delo luških pilotov na posebnem čolnu »pilotini«. Letošnja novost je bil Luški kviz, v katerem si je zmagovalna ekipa zagotovila vožnjo z vlačilcem ob ladijskem manevru ter brezplačni vikend oddih.

Dogajanje na potniškem terminalu je bilo zaradi različnih delavnic pestro skozi ves dan, največjega navdušenja pa je bil deležen obisk slovenske reprezentance v smučarskih skokih.  Lovro Kos, Žiga Jelar, Domen Prevc, Nika Prevc in Katra Komar so ob druženju z obiskovalci pričarali otrokom pravo tekmovalno vzdušje na skakalnici »mini Planica«. Luka Koper je že vrsto let ponosni podpornik slovenske izbrane skakalne vrste, v soboto pa je bila priložnost, da  so pristanišče spoznali na ogledu s turistično ladjico, ki je športnike več kot navdušil.

Zanimanje za oglede pristanišča je veliko skozi vse leto. Tri tisoč obiskovalcev letošnjega pristaniškega dne se tako pridružuje skupno več kot 20 tisoč obiskovalcem, ki so pristanišče obiskali v preteklem letu. Zaključene skupine predšolskih otrok, osnovnošolcev, dijakov, študentov, odraslih in upokojencev si lahko koprsko pristanišče ogledajo iz avtobusa ob vodstvu izkušenih vodičev, nekdanjih zaposlenih, skozi vse leto.